Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
BachAgenda Nederland
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           

uw regio Concerten
in uw regioMatthäus-Passion 'Urfassung'


J.S. Bach  - Matthäus-Passion 'Urfassung'


Uitvoerenden: Uitvoerenden zijn Bas Ramselaar en Joep van Geffen, bas; Erik Janse en Adrian Fernandes, tenor;
Barnabas Hegyi en Tobias Segura Peralta, countertenor; en Margreet Rietveld en Isabel Delemarre, sopraan. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Cappella Maria Barbara. Dit barokensemble speelt op oude instrumenten in lage stemming en bestaat uit zes strijkers, vier blazers en een continuogroep van cello, contrabas, fagot, theorbe en orgel. Henk van Zonneveld leidt het geheel vanachter het orgel.


Prijs A € 40,00
‘Oerversie’ Matthäus Passion in première in Hilversum

Verschillende musicologen hebben het bestaan ervan al gesuggereerd: een ‘oerversie’ van Bachs Matthäus Passion met één koor en één orkest. Voor het eerst in de geschiedenis is nu een poging gedaan deze versie te reconstrueren. Initiatiefnemer en organist Henk van Zonneveld tekent voor het resultaat, dat op zaterdag 18 maart a.s. in première gaat in de O.L.V. Kerk aan de Naarderstraat in Hilversum. De uitvoering is in handen van slechts 23 musici, te weten acht zangers en het barokensemble Cappella Maria Barbara.

Deze unieke uitvoering zal in veel opzichten anders zijn dan de talrijke traditionele uitvoeringen in ons land. Maar ook wijkt de ‘oerversie’ al flink af van de oudst bekende versie (‘Frühfassung’) die Bach in 1727 in Leipzig op de lessenaar had staan. Uitgangspunt van de reconstructie is een optimale verstaanbaarheid, daarom wordt de bezetting zo klein mogelijk gehouden. In plaats van twee grote koren, een jongenskoor en vocale solisten, nemen nu acht zangers zowel de solopartijen in recitatieven en aria's als de koordelen voor hun rekening.
“Grote delen van de Matthäus Passion zijn eigenlijk helemaal niet dubbelkorig”, aldus Van Zonneveld. “Afgezien van een paar beginnootjes die nog wel gesplitst zijn voor twee koren, gaan veel delen verder gewoon gelijk op. Heeft Bach uit tijdgebrek het idee van een volledige dubbele uitwerking maar laten varen?” Met de éénkorige Johannes Passion als voorbeeld werkte Van Zonneveld de dubbelkorige onderdelen om tot een dialoogvorm zoals we die ook in die vroegere Passion aantreffen tussen bassolist en overige zangers. In het openingskoor wordt de koraalmelodie van het jongenskoor gespeeld door de blazers (traverso’s en hobo's), samen met het sesquialter-register van het orgel.
De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Cappella Maria Barbara. Dit barokensemble speelt op oude instrumenten in lage stemming en bestaat uit zes strijkers, vier blazers en een continuogroep van cello, contrabas, fagot, theorbe en orgel. Henk van Zonneveld leidt het geheel vanachter het orgel.

Toegangskaarten zijn te reserveren door € 40 over te maken op NL21ABNA0558120431 t.n.v. Zonneveld. Per e-mail ontvangt men vervolgens een plaatsnummer.Toon meer concerten

© 
copyright Bonhof in the Garden en Human Content Mediaproducties